Branislava Sušnik med vodami

BRANISLAVA ENTRE AGUAS

Branislava Sušnik med vodami

Paragvajska antropologinja v Medvodah? Slovenska antropologinja v Asunciónu, v Paragvaju? Življenje in delo Branislave Sušnik je teklo med vodami, njena podoba pa je še vedno zavita v skrivnost. Rodila se je leta 1920 v Medvodah in leta 1996 umrla v Asunciónu. Njene raziskave so bile skoraj v celoti posvečene indijanskim kulturam dežele, kjer je živela od marca 1951.

V projektu, ki smo ga poimenovali Simbolni spomenik Branislavi Sušnik, skušamo metaforično obrniti vlogo antropologa in Branislavo Sušnik ponovno prinesti v njen rojstni kraj v obliki podobe, ki je hkrati eksotična in lokalna. To nam lahko v vsej svoji kompleksnosti pomaga bolje ugledati sebe, pa tudi razumeti, kako vidimo druge.

S pomočjo terenskega dela, umetniškega ustvarjanja, razstave, delavnic, javne predstavitve in pogovora skušamo s projektom, ki ga skupaj z urugvajskim/slovenskim umetnikom Franciscom Tomsichem vodi medvoška založba Malinc, obuditi spomin na Branislavo Sušnik in njeno delo, obenem pa spregovoriti o kompleksnosti, ki ga spomin in spominjanje nosi s sabo.

Prvi del projekta, naslovili smo ga Branislava Sušnik med vodami, poteka v letu 2019. Nadaljevanje bo sledilo leta 2020, ko obeležujemo stoto obletnico rojstva ženske, ki je živela med jasnimi in motnimi, visokimi in nizkimi, hudourniškimi in mirnimi vodami, rekami, oceani, morji in jezeri.

*

Časovnica projekta

September 2019: Anketiranje prebivalcev Medvod

Oktober 2019: Delavnica z medvoškimi šolarji (10. oktober), Otvoritev razstave Branislava Sušnik med vodami (22. oktober, Knjižnica Medvode)

November 2019: Pogovorni večer o Branislavi Sušnik z etnologinjo dr. Marijo Mojco Terčelj (12. november, Knjižnica Medvode)

Marec 2020: Večja razstava o Branislavi Sušnik.