UMETNOST IN (POST)DIKTATURA V JUŽNI CONI (ARGENTINA, URUGVAJ, ČILE)

 

thumb_220__contentimages

Clemente Padín, Za umetnost in mir, Galerija DAAD, 21st May 1984, vir: Arhiv Clementa Padína Univerze Montevideo

 

FRANCISCO TOMSICH: UMETNOST IN (POST)DIKTATURA V JUŽNI CONI (ARGENTINA, URUGVAJ, ČILE)

Seminar Umetnost za skupnostno rabo

Ponedejek, 7. 12. 2015, ob 12.10, Filozofska fakulteta, predavalnica 343

Posredujemo vabilo Odd. za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubjani na predavanje Francisca Tomsicha v okviru seminarja Umetnost za skupnostno rabo: Spomenik, performans, obred, telo. Predavanje bo v angleščini.

Obdobje vojaških diktatur v t. i. Južni coni (od 1973 do konca osemdesetih let) je povzročilo globoke razpoke, ki svoje učinke v družbi, politiki, ekonomiji in kulturi kažejo še danes.
Načini, na katere so umetniki tedaj reagirali na kontekst represije, nadzora in cenzure, pogoji, v katerih so ustvarjali in umetniška dela, ki so jih ustvarili tik pred vpeljavo in po padcu diktatorskih režimov so še vedno premalo raziskani.

Čeprav je spomin zelo pogosta »kategorija« v umetniških praksah od devetdesetih let dalje (zlasti v fotografiji), sam raje sledim antropološkemu pristopu k umetniškim konceptom; pri tem razlikujem med performativnim (Erinnerung) in monumentalnim (Gedächtnis) kot dvema različnima, a včasih prepletenima načinoma utelešanja reprezentacije nečesa, kar se je zgodilo.

Ključne besede: Južna Amerika, Južna cona, vojaška diktatura, performans, spomenik, Recuerdo (Erinnerung), Memoria (Gedächtnis), Víctor Grippo, Lotty Rosenfeld, Parque de la Memoria, Madres de Plaza de Mayo, Óscar Bony, Clemente Padín.

Francisco Tomsich je umetnik, pisec, učitelj, rojen v Urugvaju. Ustanovil je številne umetniške skupine in društva in razstavljal po Južni Ameriki in v Evropi (od 1981). Prevaja in objavlja svoja literarna dela, poezijo in eseje o umetnosti in literaturi. Leta 2009 je sodeloval na bienalu MERCOSUL v Porto Alegre (Brazilija) ter leta 2012 na bienalu Montevideo (Urugvaj). Živi in dela v Ljubljani.